Getting a vocoder to work

Post Reply
Grids
Posts: 77
Joined: Tue Dec 27, 2011 10:52 am

Getting a vocoder to work

Post by Grids »

I just cant seem to get any of the vocoders to work.
I put a vocal track from utrk in one channel and then a melodic synth line in the other...
I have tried using vocoderxp and tal vocoder...ive messed around with the inputs etc but i cant get it to even resemble a vocoder

User avatar
mcbpete
Posts: 327
Joined: Tue Nov 22, 2011 9:45 pm

Re: Getting a vocoder to work

Post by mcbpete »

Use LD Vocoder XP, tis much easier - http://batman.no/buze/beta/ld%20vocoder%20xp.dll

You bung the input into it and pop up with a new box asking you whether it's a carrier or modulator (your synth will be the carrier, and the vocals the modulator). Simple !

EDIT: Hmmm, just read that you have used VocoderXP, ignore me then - not sure why it's not working ....

User avatar
thOke
Posts: 321
Joined: Thu Nov 24, 2011 7:14 am

Re: Getting a vocoder to work

Post by thOke »

does this setup with vocoder xp work for you ?
kickdrum.zip
(35.06 KiB) Downloaded 201 times
kickdrum.jpg
short mp3: http://www.divshare.com/download/19610016-f22

ld vocoder xp is quite 'grainy' - my favourite free vst vocoder(s) is(are) Vocovee(& Voco)

http://www.g200kg.com/en/software/index.html

... and here the kickdrum bmx with tal vocoder instead of ld's xp
(you have to pan the carrier to the left and the modulator to the right):
kickdrum_tal.zip
(36.35 KiB) Downloaded 200 times

User avatar
tinga
Posts: 504
Joined: Tue Nov 22, 2011 5:25 pm

Re: Getting a vocoder to work

Post by tinga »

There is also slocoder, Fuzzpilz's effects are great, and now i use this vocoder, right click and manage inputs, very easy to use, and of course it's a Fuzzpilz machine, so take care with params :lol:

User avatar
thOke
Posts: 321
Joined: Thu Nov 24, 2011 7:14 am

Re: Getting a vocoder to work

Post by thOke »

i never used that one ... now i tried it and yes, it sounds better than the ld vocoder. 8-)

Shro0m
Posts: 46
Joined: Tue Nov 22, 2011 7:34 am

Re: Getting a vocoder to work

Post by Shro0m »

Grids wrote:I just cant seem to get any of the vocoders to work.
I put a vocal track from utrk in one channel and then a melodic synth line in the other...
I have tried using vocoderxp and tal vocoder...ive messed around with the inputs etc but i cant get it to even resemble a vocoder

I never got TAL-Vocoder to work with "input mode" enabled either.
However, it comes with a built in modulator, so just use that one.
http://box.retrofox.dk/t2/vocoder_example.zip <-- Example

Grids
Posts: 77
Joined: Tue Dec 27, 2011 10:52 am

Re: Getting a vocoder to work

Post by Grids »

thanks for the tips....

User avatar
HerrFornit
Posts: 291
Joined: Sat Feb 25, 2017 12:27 pm
Location: Steinberg UR12, AKG 702, Old Hi-Fi, A-49, PC: Xeon 1230v3 8GB, Win10x64pro, Buzz 1503x86
Contact:

Re: Getting a vocoder to work

Post by HerrFornit »

Hi,

I reopen this thread because I was trying to get my samples to sing with the LD VOCODER XP.
I tried it according to magmavanders youtube video (thanx a lot)
https://www.youtube.com/watch?v=GuAEWxnLJUI
But my BUZZ crashs in the moment when I connect the INFECTOR to the vocoder. I do not see the selection popup (carrier...)
I don't know why. Can't get it to work.

The ld vocoder XP is in the effects folder right? Tried different locations.

User avatar
magmavander
Posts: 611
Joined: Tue Nov 22, 2011 5:22 pm
Location: France
Contact:

Re: Getting a vocoder to work

Post by magmavander »

Yeah, it must be in Gear/effects... Strange that it crashes.
I have made a test with the latest Buzz version and no problem if I connect an infector to vocoderXP.
I have no idea sorry, maybe a missing dll ? Like the msvcr stuff maybe ?
How do you proceed exactly ?

polac
Posts: 321
Joined: Wed Nov 23, 2011 9:19 am
Contact:

Re: Getting a vocoder to work

Post by polac »

I also think it's a missing dll. Try running dependancy walker.

User avatar
HerrFornit
Posts: 291
Joined: Sat Feb 25, 2017 12:27 pm
Location: Steinberg UR12, AKG 702, Old Hi-Fi, A-49, PC: Xeon 1230v3 8GB, Win10x64pro, Buzz 1503x86
Contact:

Re: Getting a vocoder to work

Post by HerrFornit »

Hi magmavander, hi Polac,
thanx for the hint
DependencyWalker.jpg
DependencyWalker.jpg (84.7 KiB) Viewed 5752 times
the msvcr70 and MSVCR71.dll are in the BUZZ folder.
???

@magmavander
I followed your instructions step by step.

User avatar
magmavander
Posts: 611
Joined: Tue Nov 22, 2011 5:22 pm
Location: France
Contact:

Re: Getting a vocoder to work

Post by magmavander »

:idea: This is my Buzz folder :
Attachments
buzz dlls.jpg
buzz dlls.jpg (162.43 KiB) Viewed 5751 times

User avatar
HerrFornit
Posts: 291
Joined: Sat Feb 25, 2017 12:27 pm
Location: Steinberg UR12, AKG 702, Old Hi-Fi, A-49, PC: Xeon 1230v3 8GB, Win10x64pro, Buzz 1503x86
Contact:

Re: Getting a vocoder to work

Post by HerrFornit »

Hi magamavander,

thank you. I have the same dll as you have.
I downloaded the 70 and 71 dll from the forum and replaced them, same result.
Perhaps I have to reinstall :(


EDIT: Did install BUZZ over the existing installation. Same problem.

User avatar
magmavander
Posts: 611
Joined: Tue Nov 22, 2011 5:22 pm
Location: France
Contact:

Re: Getting a vocoder to work

Post by magmavander »

Maybe you're missing a Microsoft visual C++ library on your system?

User avatar
HerrFornit
Posts: 291
Joined: Sat Feb 25, 2017 12:27 pm
Location: Steinberg UR12, AKG 702, Old Hi-Fi, A-49, PC: Xeon 1230v3 8GB, Win10x64pro, Buzz 1503x86
Contact:

Re: Getting a vocoder to work

Post by HerrFornit »

good idea:
MS visual.jpg
MS visual.jpg (33.21 KiB) Viewed 5730 times

the 2015 (for pattern xp mod) version can not be installed because "a newer version is installed".
But pattern xp works fine.

User avatar
magmavander
Posts: 611
Joined: Tue Nov 22, 2011 5:22 pm
Location: France
Contact:

Re: Getting a vocoder to work

Post by magmavander »

Ok, I dont have the 2017 but I have the 2015.
If you look at the list below, the 2015 version have been installed the same day that I installed Buzz.
Maybe you need the 2015 ?
Attachments
MicVisual buzz 2.jpg
MicVisual buzz 2.jpg (46.18 KiB) Viewed 5719 times
MicVisual buzz.jpg
MicVisual buzz.jpg (120.35 KiB) Viewed 5719 times

User avatar
HerrFornit
Posts: 291
Joined: Sat Feb 25, 2017 12:27 pm
Location: Steinberg UR12, AKG 702, Old Hi-Fi, A-49, PC: Xeon 1230v3 8GB, Win10x64pro, Buzz 1503x86
Contact:

Re: Getting a vocoder to work

Post by HerrFornit »

I did uninstall the 2017 library and installed the 2015. Same Problem.
thanx!

EDIT
I burried out the vocoder of the free mda package and could finally achieve to get a sample to sing, but your demo sound better ;-)
Mono left and mono right inputs:
mda vocoder Buzz-MP3.zip
(52.01 KiB) Downloaded 116 times
mda vocoder.jpg
mda vocoder.jpg (12.4 KiB) Viewed 5704 times

Post Reply