Enceladus Equalizer VST / AU (free)

Post Reply
User avatar
Joachip
Posts: 314
Joined: Mon Nov 21, 2011 7:21 pm
Contact:

Enceladus Equalizer VST / AU (free)

Post by Joachip »

Slightly off-topic, Buzz considering, but here goes nothing:
I've taken a shot at writing a VST plugin which has a UI.
It's the first one I've ever done, so watch out for noise bursts and instabilities.
If you do try it out, please let me know if everything exploded or not.

http://www.robotplanet.dk/audio/vst_enceladus_eq/

User avatar
HerrFornit
Posts: 250
Joined: Sat Feb 25, 2017 12:27 pm
Location: Steinberg UR12, AKG 702, Old Hi-Fi, A-49, PC: Xeon 1230v3 8GB, Win10x64pro, Buzz 1503x86
Contact:

Re: Enceladus Equalizer VST (early beta)

Post by HerrFornit »

For me this is not off-topic ;)

Tried the 32bit version a bit. Was stable so far.

Good work.

User avatar
IXix
Posts: 848
Joined: Wed Nov 23, 2011 3:24 pm

Re: Enceladus Equalizer VST (early beta)

Post by IXix »

Downloaded but not tried yet, sorry! :oops:

User avatar
IXix
Posts: 848
Joined: Wed Nov 23, 2011 3:24 pm

Re: Enceladus Equalizer VST (early beta)

Post by IXix »

32bit working nicely here. The only thing wrong is REAPER describes it as "VST: JoaCHIP EQ Enceladus (yourcompany)" :D

Sounds pretty cool too. :)

User avatar
AndersBrontosaurus
Posts: 489
Joined: Mon Feb 25, 2013 9:31 am
Location: Fellingsbro

Re: Enceladus Equalizer VST (early beta)

Post by AndersBrontosaurus »

ooh! Interesting.

User avatar
Joachip
Posts: 314
Joined: Mon Nov 21, 2011 7:21 pm
Contact:

Re: Enceladus Equalizer VST (early beta)

Post by Joachip »

And now also for OSX (including a graphics bug I won't be able to address without buying a Mac myself)

links moved to top post

User avatar
AndersBrontosaurus
Posts: 489
Joined: Mon Feb 25, 2013 9:31 am
Location: Fellingsbro

Re: Enceladus Equalizer VST (early beta)

Post by AndersBrontosaurus »

i'm a complete zero when it comes to eqing and soundengineering so I can't say too much but I like the way this effect lets me enhance sounds. normally when you use VSTs there tend to be all kinds of fancy knobs that make the effect look interesting and sometimes also easy to overview. I think your VST is very easy to get the grip on and easy to use. Ilike it a lot.
One thing that I would appreciate would be a little bypassbutton next to each section. I know I can set boost to zero but a little button would be very convenient compared to going to zero and then back again to the setting. I tried the 64version and the "dark"button doesn't work. It has with the UI and not the sound to do right?

Is there a manual somewhere saying what the various modes do? I know, "use your ears!!!" But still. :-)

User avatar
Joachip
Posts: 314
Joined: Mon Nov 21, 2011 7:21 pm
Contact:

Re: Enceladus Equalizer VST (early beta)

Post by Joachip »

Thanks, Anders!
The "dark" mode is typically only audible when using a large amount of drive in the bass area. It has to do with sound only.

Bypass button per band? Good idea. Hardware EQs usually have that too.

User avatar
Joachip
Posts: 314
Joined: Mon Nov 21, 2011 7:21 pm
Contact:

Re: Enceladus Equalizer VST (beta v50)

Post by Joachip »

I've fixed the weird display bug in the Mac version now. You should see it say version 50 now.

User avatar
Joachip
Posts: 314
Joined: Mon Nov 21, 2011 7:21 pm
Contact:

Re: Enceladus Equalizer VST (early beta)

Post by Joachip »

Okay, version 55 now. (Windows VST and Mac AU/VST)

Added a kind of overload peak meter that flashes red when you're using "Drive" too much, causing distortion. And some small level adjustments.

User avatar
HerrFornit
Posts: 250
Joined: Sat Feb 25, 2017 12:27 pm
Location: Steinberg UR12, AKG 702, Old Hi-Fi, A-49, PC: Xeon 1230v3 8GB, Win10x64pro, Buzz 1503x86
Contact:

Re: Enceladus Equalizer VST / AU (free)

Post by HerrFornit »

Thank you. Updated. ;)

I am rather used to Q
http://www.sengpielaudio.com/calculator-bandwidth.htm
BWinQ.jpg
BWinQ.jpg (70.28 KiB) Viewed 3017 times

Post Reply